Ga naar de inhoud

Terschelling

Vele mensen van alle leeftijden zijn verknocht aan Terschelling. Want zeg je Terschelling, dan zeg je: rust, ruimte en natuur. Maar ook: relaxen of actief bezig zijn. Bent u nog nooit op Terschelling geweest? Onderstaande highlights vertellen u waarom u dit toch echt een keertje moet doen. Lees meer over:

Ontdek de dorpen

Met een van de snelboten of veerdiensten van Rederij Doeksen komt u aan in West-Terschelling. De hoofdweg voert daarna oostwaards richting Oosterend. Daartussen liggen grotere en hele kleine dorpjes met elk hun eigen charme.

West-Terschelling

Het karakteristieke havendorp van Terschelling met kenmerkende vuurtoren de Brandaris. Met vele gezellige restaurantjes en unieke winkeltjes om te ontdekken. Ook bevinden zich er de musea ’t Behouden Huys, een natuurmuseum met aquarium en bunkermuseum. Aan de rand van het dorp vind je een overdekt zwembad, klimbos, gemarkeerde routes door bos en duin en de Bessenschuur. Daarmee is “West” een samenvatting van al het moois wat Terschelling te bieden heeft.

Midsland

Precíes tussen West-Terschelling en Oosterend, vindt men Midsland. Met een gezellige dorpsstraat waar je overdag kan shoppen, voor alles van de dagelijkse boodschappen tot handgemaakte chocolade of sieraden door locale ambachtslieden. Tussen al dat shoppen door kun je er terecht voor lunch, koffie, diner of borrel. De liefhebber kan tot in de kleine uurtjes met de voetjes van de vloer, of een drankje halen in één van de vele caféetjes.

Van Landerum tot Hoorn

Reis je voorbij Midslands, dan kom je langs enkele kleine dorpjes. Van oudsher is dit een gebied waar boeren wonen, die zijn er nog steeds en bij sommigen mag je zelfs binnenkijken. Maar ook vind je er restaurantjes en ambachtslieden. Wijk je uit naar links? Dan kom je door bos en duin bij één van de strandtenten terecht. Sla je af naar rechts? Dan kun je over de waddendijk uitkijken naar de vaste wal.

Oosterend

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het meest oostelijke dorp van Terschelling. Met boerenwinkeltjes en restaurantjes zeker een bezoekje waard. Maar je bent nog maar op de helft van het eiland. Huh?! De weg leidt je namelijk tot de dwarsdijk. Klim je hier bovenop, dan zie de Wierschuur, en daar achter de Boschplaat. Een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Als je de tijd hebt en op zoek bent naar rust en ruimte, is dit een must om te verkennen.

Voel de seizoenen

Zo dicht bij het water, heeft de zilte zeelucht zijn uitwerking op de natuur van Terschelling. Elk seizoen biedt voor voor iedere bezoeker van Terschelling wat hij of zij zoekt.

Zomer

Rondom de zomervakantie is Terschelling een toevluchtsoord voor gezinnen en jongeren die komen genieten in de zon. In de dorpen is veel te beleven, en het strand is de plek om af te koelen in het water. En strand is er genoeg, wel 30km! Dus plek voor iedereen.

Voor- en naseizoen

Kom je buiten de schoolvakanties? Neem dan je windjack zeker mee. De frisse zeewind zorgt ervoor dat het eiland een stuk rustiger is, en daarmee soms het hele strand of bos voor jezelf hebt. Klinkt dat niet heerlijk? Ook in deze periode zijn er nog genoeg activiteiten te boeken bij de verschillende bedrijven op het eiland.

Verken de natuur

Terschelling bestaat voor wel 80% uit natuur! Daarnaast is het ook nog eens het waddeneiland met de meest gevarieerde natuur. Hier een voorproefje van wat je zoal tegen kunt komen.

Wad

Wat is een wad, eigenlijk? Goede vraag! Dit is een zandplaat in een ondiepe zee met een duidelijk eb (laagwater) en vloed (hoogwater). De Waddenzee is een thuis voor kwetsbare natuur met veel bijzondere planten en dieren groot en klein. Wist je trouwens dat er meer waddengebieden op de wereld zijn? Onze tips: ga wadlopen met Puur Terschelling of wadproeven met kok Flang.

Duin

Duinen ontstaan van nature door opwaaiend zand. Ook beschermen ze het land tegen hoog water. Voorzien van in de wind zwaaiend helmgras beschermen ze het land tegen hoog water. Door de Terschellingse duinen lopen veel prachtige wandel-en fietspaden waar je vele vogels en konijnen kunt spotten.

Bos

Op Terschelling bevinden de bossen zich aan de Noordkant van het eiland, tussen de dorpen en het duin in. Op de fiets of met de benenwagen kun je tussen de loofbomen en naaldbomen door op zoek naar een ree, of genieten van de vogelgeluiden.

Kwelder

De kwelders op Terschelling komen bij erg hoog water onder water te staan om te zorgen dat de mensen droge voeten houden. Door de voedzame grond die gevoed wordt door slik uit de Waddenzee, zijn er vele bijzondere planten te vinden in de verschillende zones.

Beleef evenementen

Het hele jaar door is er plezier te beleven op Terschelling, maar enkele keren per jaar doen de eilanders er een schepje bovenop. Dit zijn de grootste evenementen die op het eiland worden georganiseerd. Naast deze highlights is er nog meer te beleven, wil je weten wat jaarrond te beleven is? Bekijk dan de agenda bij de VVV Terschelling.

Oerol – juni

Al 40 jaar lang onlosmakelijk verbonden met Terschelling: Oerol. Gedurende 10 dagen staat het gehele eiland in het teken van één van Europa’s grootste theaterfestivals. Een bijzonder evenement voor bezoeker, natuur, kunst en wetenschap.

Berenloop – november

Voor vele Nederlandse hardlopers staat de Berenloop op hun wishlist. Een bijzondere marathon door bos, duin en strand die als een van de zwaarste van Nederland wordt betiteld. Ook als toeschouwer een mooie belevenis.

Fjoertoer – maart

Fjoertoer is Fries voor vuurturen, en kan ook vrij vertaald worden naar vuur-tocht. Een gepaste naam voor deze bijzondere nachtelijke wandeltocht van 16, 21 of 28km die je leidt langs unieke installaties met vuur, licht, theater en muziek.

Rock&roll street – september

In het tweede weekend van september waant Midsland zich in de Amerikaanse fifties. Een waar rock ‘n roll walhalla met oldtimers, vetkuiven, suikerspinnen, dansdemo’s en vele swingende optredens. Een must see voor de liefhebber.

Zelf beleven?

Zoals u heeft gelezen kent Terschelling vele facetten. Chalet Rara Avis is de perfecte uitvalbasis om het eiland te ontdekken. Centraal gelegen in Midsland: sfeervol middelpunt van Terschelling.